Светските цени на храната во јули забележаа раст по повеќемесечен пад, покажуваат најновите податоци на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (FAO). Индексот на цените на храната порасна за 1,3 проценти во однос на јуни, главно како резултат на зголемувањето на цените на житарките, растителните масла и млечните производи.
Најголем скок се забележува кај пченицата, чија цена порасна поради намалените глобални резерви и ограничувањата на извозот во одредени земји. Пченката, исто така, поскапе поради лошите временски услови во големите производствени региони.
Цените на растителните масла, пред сè палминото и сончогледовото, се зголемија поради зголемената побарувачка на меѓународниот пазар и намалената понуда од главните извозници. Кај млечните производи, поскапувањето е резултат на пониската продукција во Европа и Нов Зеланд, како и зголемените трошоци за сточна храна и енергија.
Иако цените на месото и шеќерот останаа релативно стабилни, аналитичарите предупредуваат дека нестабилноста на пазарите и климатските промени би можеле дополнително да ја зголемат цената на основните прехранбени производи во следните месеци.
Според експертите, продолжениот раст на цените на храната може да има сериозно влијание врз економиите во развој и врз домашните буџети, особено во земјите кои зависат од увоз на прехранбени производи.