Во подобрите ресторани искусните готвачи можат да заработат од две и пол илјади евра нагоре. Платите за почетниците готвачи се движат од илјада двесте до една и пол илјади евра, пишува N1.
„Сите имаат слободен ден, уредно се платени, имаат свое работно време, знаат според неделен распоред кога работат, кога се слободни, имаат и годишен секако, затоа се потрудивме да привлечете наши луѓе“, вели Деан Пејовиќ, готвач и косопственик на ресторан во кој се вработени работници од Хрватска.
Во друг ресторан, косопственикот вработил тројца Филипинци, вклучувајќи и готвач.
„Задоволен сум од мојата работа во Хрватска, добра е. Мојот работодавец е добар и многу љубезен кон нас, кон странските работници“, вели овој готвач.
Платено му е сместувањето и комуналиите, оброк во ресторан, а задоволен е од платата. Најтешкиот дел беше учењето да ги подготвува јадењата од овие краишта, но и тоа му успеа.
„Ние сме странци, па не ја знаеме вашата храна! Затоа мора многу да учиме и вежбаме… Но, убаво е да научиш да си ги подготвуваш оброците. Виршли, гурмански, да“, вели Филипинецот.