Секоја година во Србија се отвораат околу 100 нови дестилерии

Според податоците на Стопанската комора на Србија (ПКС), во Србија годишно се произведуваат околу 50 милиони литри ракија, од кои 20 милиони литри се произведуваат за лична употреба. Вкупно, во земјава се регистрирани околу 730 производители на жестоки пијалоци, а извозот на ракија на странските пазари годишно расте со стапка од над 20 проценти.

Ракијата најмногу се извезува во Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Германија и САД, но списокот на овие дестинации се проширува, па српската домашна ракија почна да се извезува и во Азербејџан и балтичките земји, потсетува Инфостуд.

Александар Богуновиќ, секретар на Здружението за растително производство и прехранбена индустрија ПКС за овој сајт изјави дека во последните години има поголем интерес за отворање дестилерии, но дека главно се работи за луѓе кои сакаат да произведуваат ракија како дополнителна работа, дека е како хоби со кое би се занимавале на начин пропишан со закон.

„Со донесувањето на Законот за јаки алкохолни пијалоци значително се поедностави постапката за регистрирање на производителите, па поради овој факт, голем број од оние кои претходно печеле ракија решиле да се регистрираат и да работат на легален начин. Годишно се основаат околу 100 нови дестилерии, но одреден број се бришат од регистарот. Најголем број се малите производители, но факт е дека бројката расте, како и производството на ракија во Србија“, вели Богуновиќ.

Српската ракија во моментов најчесто се извезува во Словенија, Германија, Швајцарија, потоа Црна Гора, САД и Австралија, но се очекува вистински бум по отворањето на нови пазари.

Потпишувањето на Договорот за слободна трговија меѓу Србија и Кина го отвори патот и за извоз на српска ракија, домашен пијалок без кој не може да помине ниту една прослава, а за некои ниту еден ден, бидејќи во Србија се верува дека чаша ракијата е добра за здравјето.

Српската домашна ракија е автентичен пијалок кој е познат во нашето поблиско опкружување, но во земјите на ЕУ сè уште малкумина знаат нешто за овој алкохолен пијалок – изјави за „Дневник“ потпретседателот на Управниот одбор на Синдикатот на Производители на ракија од Србија, д-р Иван Урошевиќ.

Поврзани вести

Останете поврзани
36,851фановикако
11,010следбенициследете
12,358претплатницисе претплатите
Последни написи