Порастот на цените на маслиновото масло ја зголеми цената на јадењата кои се брендови на Италија и Шпанија и покрај општото ублажување на инфлацијата.
Според месечните индекси за пица, кои покажуваат колку италијанските и шпанските домаќинства трошат за подготовка на овие јадења, цената на состојките за пица Маргарита во септември пораснала за 8,2% на годишно ниво, додека цената на правењето паела скокнала за 20,6% во однос на претходната година.
Додека вкупната инфлација во двете земји беше далеку под овие нивоа, од 5,6% во Италија и 3,3% во Шпанија, цената на клучната состојка е во пораст. Во Италија, маслиновото масло поскапе за 43% минатиот месец во споредба со претходната година, додека во Шпанија поскапе уште повеќе – за 67% на годишно ниво, и покрај тоа што земјата е најголемиот светски производител и извозник на основна храна.
Глобалните цени на маслиновото масло достигнаа рекордни нивоа минатиот месец, надминувајќи 8.900 долари за тон и приближно двојно зголемени од минатата година поради исклучително сувото време во Медитеранот, каде што се произведуваат две третини од светското производство на маслиново масло.
Сушата ги оштети земјоделските култури, а доведе и до ширење на штетници и болести. Во својот септемвриски извештај, американското Министерство за земјоделство (USDA) ја ревидираше својата прогноза за глобално производство на маслиново масло за 2022-23 година до 2,5 милиони тони, четвртина пониско од претходната година и од петгодишниот просек, пренесува Политика.
Европската комисија, исто така, предупреди минатата недела дека цените на маслиновото масло најверојатно ќе останат покачени уште една сезона.