Маслиновото масло станува луксуз

Порастот на цените на маслиновото масло ја зголеми цената на јадењата кои се брендови на Италија и Шпанија и покрај општото ублажување на инфлацијата.

Според месечните индекси за пица, кои покажуваат колку италијанските и шпанските домаќинства трошат за подготовка на овие јадења, цената на состојките за пица Маргарита во септември пораснала за 8,2% на годишно ниво, додека цената на правењето паела скокнала за 20,6% во однос на претходната година.

Додека вкупната инфлација во двете земји беше далеку под овие нивоа, од 5,6% во Италија и 3,3% во Шпанија, цената на клучната состојка е во пораст. Во Италија, маслиновото масло поскапе за 43% минатиот месец во споредба со претходната година, додека во Шпанија поскапе уште повеќе – за 67% на годишно ниво, и покрај тоа што земјата е најголемиот светски производител и извозник на основна храна.

Глобалните цени на маслиновото масло достигнаа рекордни нивоа минатиот месец, надминувајќи 8.900 долари за тон и приближно двојно зголемени од минатата година поради исклучително сувото време во Медитеранот, каде што се произведуваат две третини од светското производство на маслиново масло.

Сушата ги оштети земјоделските култури, а доведе и до ширење на штетници и болести. Во својот септемвриски извештај, американското Министерство за земјоделство (USDA) ја ревидираше својата прогноза за глобално производство на маслиново масло за 2022-23 година до 2,5 милиони тони, четвртина пониско од претходната година и од петгодишниот просек, пренесува Политика.

Европската комисија, исто така, предупреди минатата недела дека цените на маслиновото масло најверојатно ќе останат покачени уште една сезона.

Поврзани вести

Останете поврзани
36,851фановикако
11,010следбенициследете
12,358претплатницисе претплатите
Последни написи