Србија има светла перспектива за ракија: Луѓето инвестираат милиони во изградба на нови дестилерии и визби

Со развојот на дестилерија за производство на овошни ракии, Србија би можела да ја вработи домашната инженерска индустрија, домашното овоштарство и некои придружни индустрии, како што се производство на пакување, услуги за дизајн, маркетинг.

Србија има светла перспектива за ракија, посочува Бранко Поповиќ од Институтот за овоштарство во Чачак, кој е нов претседател на Комисијата за сензорна евалуација на квалитетот на силните алкохолни пијалоци на Меѓународниот земјоделски саем во Нови Сад, кој ќе биде се одржа оваа година од 18 до 23 мај.

Автохтони сорти
Поповиќ истакнува дека Србија има причина да се гордее со оваа продукција. „Српските сорти сливи се застапени низ целиот регион. Институтот сериозно се зафати и со зачувување на нашите стари автохтони сорти на сливи и други овошја, кои претставуваат исклучителна суровина за производство на врвни ракии, така што даваме голем придонес во развојот на нашата слива ракија и други овошни ракии. , како и други јаки алкохолни пијалоци на територијата на Србија, но и пошироко во регионот“, забележува Поповиќ.


Во Србија има повеќе од 1.000 регистрирани дестилерии кои инвестираат сериозни ресурси во производствените капацитети и самото производство. Во некои други делови на Србија има многу поголеми дестилерии отколку во регионот на Чача. Луѓето инвестираат милиони евра во изградба на нови дестилерии и визби за ракија со најсовремена опрема потребна за да се добијат зрели ракии со највисок квалитет, без никакви недостатоци, кои можат да ги задоволат вкусовите на потрошувачите ширум светот.

„Најважно е светот и Европа да ги запознаат вкусовите и мирисите од Србија, кои досега не им беа познати, бидејќи пијат некои други силни алкохолни пијалоци. Нашата земја се вклучи во поддршката на Шљивовица пред само десетина години, така што сè уште не сме го достигнале соодветното ниво со количини и квалитет.

На добар пат сме, се зголемуваат капацитетите за производство на премиум ракии, се инвестираат големи пари во дестилерии и изградба на нови визби, во технологија, знаење“, вели Поповиќ.

Тој додава дека е важно српските дестилерии да вработат млади технолози и да ги испраќаат своите ракии на саеми каде што се одредува нивниот квалитет.

„Ова е единствениот начин да се утврди каде се нашите силни алкохолни пијалоци, по квалитет, мирис и вкус, во споредба со другите. Сметам дека со овој развој на дестилеријата за производство на овошни ракии, ја вработивме домашната инженерска индустрија, домашното овоштарство и некои придружни индустрии, како што се производство на пакување, дизајнерски услуги, маркетинг.

Мислам дека засега имаме светла перспектива, особено сега, кога работиме на производство на висококвалитетни стари вина од слива за кои е потребно долгогодишно стареење во дрвени буриња, без користење на некои алтернативни начини на зреење на ракијата, со цел. да набавам некои луксузни брендови“, рече Поповиќ.

Значајна сива зона
Според податоците на ПКС, во Србија годишно се произведуваат околу 50 милиони литри ракија, од кои 30 милиони литри се произведуваат во дестилерии регистрирани во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, додека останатите 20 милиони литри се произведуваат за лична употреба.

Според веб-страницата „Послови инфостуд“, најголем број производители има во областите Рашин, Златибор и Шумадија, а меѓу најпопуларните ракии се „шљивовица“ и ракијата од круша и дуња.

Поврзани вести

Останете поврзани
36,851фановикако
11,010следбенициследете
12,358претплатницисе претплатите
Последни написи