Чоколадото во последните години се продава во се помали пакувања, додека за него треба да се издвојуваат се повеќе пари.
Дополнителен удар за џебовите на љубителите на ова и на другите слатки, кои се направени од какао, ќе биде и поскапувањето на оваа основна суровина. Извештаите од светските берзи покажуваат дека цените на какаото овие денови достигнаа ново историски највисоко ниво од приближно 6.400 долари за тон.
Земјотрес на светскиот пазар неминовно ќе ги зголеми цените и на српските кондиторски производи. Цената на млечното чоколадо во Србија во изминатата година се зголеми за околу 10 отсто. Во ноември 2023 година килограм чинеше 1.380 динари, додека една година претходно можеше да се купи за 1.234 динари.
Најголеми компании регистрирани за производство на какао, чоколада и кондиторски производи се SwissLion, Pionir, Štark, Bambi, Jaffa, Medela, Benilian, Neli.
Какаото се произведува, пред сè, во Гана и Брегот на Слоновата Коска, а трговците се загрижени за последиците од климатскиот феномен Ел Нино, кој предизвикува суши во Западна Африка, регионот каде што 75 отсто од оваа суровина, клучна за производство на чоколадо, се произведува.
Од Здружението за растително производство при Стопанската комора на Србија за РТ Балкан велат дека влијанието врз цените е неизбежно, со оглед на тоа што Србија е зависна од суровини за производство на чоколадо. Во 2023 година увезла 18.420 тони зрна какао и производи од зрно какао, што е раст од 2,6 отсто во однос на 2022 година. За суровината се исплатени 70 милиони евра, што е зголемување на вредноста на увозот за 20,7 отсто.
„Земјите од кои купуваме најмногу зрна какао и производи од какао се Брегот на Слоновата Коска со 40 отсто учество, потоа Франција со 21 отсто и Холандија со околу 11 отсто, додека останатите 28 отсто се од Гана, Кина. и Перу“, вели ПКС.
Во ПКС забележуваат дека коувозот на чоколадни производи и полупроизводи и чоколадни производи во пакувања поголеми од два килограми е намален во просек на пет години, со доаѓањето на компанијата Barry Callebaut, која произведува во Србија не само за домашниот пазар, но и суровини за извоз, така што од увозниците на овој производ Србија стана извозник на истиот и увозот драстично се намали. Во 2023 година извозот на суровини порасна за 25,1 отсто.
Од 2017 до 2022 година увозот на чоколадо се удвоил во количина, но во 2023 година увозот на чоколадо бележи количински пад од 12,7 отсто, а вредноста се зголемил за 2,2 отсто, што значи дека во странство се купувало помалку чоколадо, но за повеќе пари. , поради растот на цените. Увезени се вкупно 12.158 тони. Извозот на чоколадо порасна за 19,5 проценти по количина и 35,7 проценти по вредност. Србија извезла околу 7.503 тони, со пораст кај сите категории чоколада.
„Нашата кондиторска индустрија извезува околу 60 отсто од своите производи на пазарот во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија, а остатокот оди во Хрватска, Руската Федерација и Германија. Имавме раст во 2023 година од 24,5 отсто, додека увозот е поголем за 15 отсто. Земјите од кои најмногу увезувавме се Германија и Полска, над 50 отсто, потоа Хрватска, Босна и Херцеговина, Италија, Турција, Австрија и Холандија“, наведуваат од ПКС.
Јаки брендови
„Слаткарската индустрија постојано инвестира во нови технологии, а има разновидност во асортиманот. Најголемите компании регистрирани за производство на какао, чоколадо и кондиторски производи и за производство на двојно печени колачи, бисквити, трајни колачи и колачи се SwissLion, Pionir, Štark, Bambi, Jaffa, Medela, Benilian, Neli“, велат од ПКС. .
Севкупно, во Србија работат нешто повеќе од 200 компании кои се занимаваат со производство на леб, бисквити, колачи, какао, чоколадо и кондиторски производи, а секоја година се основаат и до 10 нови. Во Здружението за растително производство ПКС посочуваат дека од година во година се зголемува бројот на претприемачи од истата индустрија и дека се движи меѓу 300 и 350, а годишно се основаат и до 30 претприемачки продавници кои нудат слатка програма.