Не се соодветно означени: Во Хрватска купуваат „лажни“ сокови

Неколку граѓани побарале да се направи мало истражување за тоа што се нуди во хрватските продавници под името сок, пишува Јутарњи.хр.

Не требаше долго да се сфати дека производителите туркаат се и сешто под ова име и дека за купување вистински сок е потребна дополнителна едукација, а на многумина им е потребна лупа за да прочитаат што всушност купуваат на декларацијата.

Според прописите, името „овошен сок“ може да се даде на пијалок кој има 100 проценти овошна содржина и не содржи додаден шеќер, вкус или боја, додека пијалоците што содржат меѓу 25 и 50 проценти овошје официјално се нарекуваат нектари и треба да се декларираат како такви на пакувањето.

На полиците на хрватските продавници може да се забележи дека во одделенијата за пијалаци, барем кога се во прашање соковите, владее тотален хаос, што му оневозможува на потрошувачот лесно да си го најде патот меѓу куп производи, особено кога тие не се соодветно означени на предната страна на пакувањето.

На многу трговски декларации пишува дека се работи за сок, иако официјално не може така да се нарече, а некои производители се прилично провидни, па на насловната страна со големи букви наведуваат за каков пијалок се работи.

Познатиот производител Паго е прилично изненадувачки, голем дел од неговиот асортиман кој се наоѓа во продавниците воопшто не се овошни сокови, туку нектари, а потрошувачот често го открива тоа дури кога ќе го преврти производот и ќе ја прочита малата микроскопска декларација.

„Ние ги почитуваме прописите и немаме причина да криеме нешто од предната страна. Според прописите, декларацијата е на задната страна бидејќи често не може да се примени на предната страна“, објаснија тие како одговор на барање од Јутарње.хр.

Оттаму објаснуваат дека уделот на вистинските овошни сокови е 56 отсто во вкупниот обем на марките Pago, Hohes C и Granini, додека 44 отсто се нектари и пијалоци.

„Нашите нектари се вистински природни сокови кои содржат додаден шеќер бидејќи не е можно да се направи пивлив сок од одредени видови овошје поради изразените доминантни киселини како црна и црвена рибизла, боровинка, праска итн. На пазарот има производители кои наместо шеќер користат сок од јаболко и го декларираат како 100% сок од одредено овошје и со тоа да ги доведуваат потрошувачите во заблуда бидејќи всушност станува збор за мешан сок“, велат од Паго.

Поврзани вести

Останете поврзани
36,851фановикако
11,010следбенициследете
12,358претплатницисе претплатите
Последни написи